Műfűtelepítés

Követelmények a műfűtelepítéséhez

 • Műfű
 • Zúzott kő (alapozáshoz)
 • Geotextília (stabilizálja a műfű alatti területet)
 • Műfűragasztó (az illesztések összeragasztásához)
 • Fogas lehúzó kanál (műfű ragasztó egyenletes terítéséhez)
 • Műfű ragasztószalag (a műfű gyors és könnyű összeillesztéséhez)
 • Stanley kés (a műfű pontos méretre vágásához)
 • Kvarchomok (homok rászórásával a műfű plusz stabilitást kap és a műfűszálak extra védelmet kapnak)
 • Kefe vagy seprű (a kvarchomok besepréséhez a műfűszálakba)

Útmutató a műfű lerakásához

Előkészítés:

 • A műfű lerakása előtt tervezze meg, hogy pontosan mekkora és milyen méretű műfű darabokra lesz szüksége az illesztések miatt.
 • Ha van, szedje fel a régi füvet és szintezze a területet.
 • A talajt ássa ki 10-15 cm-rel a tervezett végleges szint alá.
 • Tekerje ki a geotextíliát és vágja méretre.
 • A kiásott terület szegélyezéséhez használjon téglát, beton járdaszegélyt, műanyag ágyásszegélyt, vagy kerti tószegélyt.

Alapozás:

A területet töltse fel 10-15 cm vastag zúzottkő réteggel, majd jó alaposan döngölje be (döngölőbéka és lapvibrátor használata javasolt), hogy szilárd és vízszintes alapot kapjon. A zúzottkő-ágy jól elvezeti a vizet, ugyanakkor stabil alapot ad a műfűnek.

A műfű lerakása:

Tekerje ki a műfüvet, ügyelve arra, hogy simítsa ki a gyűrődéseket (érdemes a műfüvet néhány órát kitekerve hagyni, hogy kirúgja magát). A kötegnek arra a helyre kell mutatnia, ahonnan a legjobban látja a műfüvet.

A műfű összemehet, ha napközben, mialatt lerakja, a hőmérséklet 20-25 Celsius fok között van, és estére lehűl az idő 17 Celsius fokra. Mi azt tanácsoljuk Önnek, hogy amikor lerakja a műfüvet, hagyjon rá 2-3 cm extra hosszúságot.

A 4 méternél nagyobb felületeknél illesztés szükséges.

Ha szükséges illesztés, húzza vissza a műfüvet és tegyen illesztést a két tekercs közé egy Stanley késsel. A fekete hátulja, ahová a műfűszálak varrva vannak, mindkét oldalon egy kicsit ki fog emelkedni. Ezeket a széleket vágja le.

Tekerje ki a következő tekercs műfüvet és ismételje meg ugyanazt a folyamatot, mint az első tekercsnél. Fektesse le mindkettőt és ellenőrizze, hogy megfelelően vannak igazítva és nem látszik az illesztés (az illesztés szélessége a két tekercs között ne legyen több mint 4 mm).

Húzza vissza mindkét részt és illessze rá a műfű ragasztószalagot közvetlenül az illesztés alá.

Fektesse le mindkét műfű részt egymás mellé megint, és óvatosan nyomja a kezével a ragasztót a műfű hátuljára.

Ismételje a fenti lépéseket, míg az összes műfű a helyére kerül.

Vágja a széleket a kívánt formára/alakzatra.
+2/3 CM
A műfű élettartamának növelése érdekében töltse be kvarchomokkal (5-7 kg/m2).

Tegye félre a kimaradt részeket, majd kefélje át a műfüvet műanyag seprűvel vagy kefével.

Karbantartás

Karbantartás:

A műfű rendszeres seprése levélgereblyével, levélfújóval vagy seprűvel történik, amely művelet segíti a fűszálak egyenletes és egyenes tartását.

Tisztántartás:

Levelek vagy más szennyeződések eltávolíthatóak kefével vagy seprűvel. Ne használjon fémkefét. Ha bármi ráfolyt a műfűre, mossa le vízzel. A kutya vagy macska ürüléket legjobb, ha hagyja megszáradni, és utána szedje fel ásóval vagy papírtörlővel. Rágógumit vagy ehhez hasonlókat óvatosan kell felszedni a műfűről. A tisztításhoz soha ne használjon oldószert!

Seprés:

A műfüvet a lerakás után seperje egyenesre kefével vagy seprűvel. Mivel a folyamatos használat során a műfű lelapulhat, így azt javasoljuk Önnek, hogy rendszeresen használjon seprűt a műfűszálak kiegyenesítéséhez. Annak érdekében, hogy a műfű szőnyeg mindig impozánsan nézzen ki.

Tárgyak használata a műfüvön:

A műfűvön – lehetőleg – kerülje az éles tárgyak használatát. Ha kertibútort tervez leraknia a műfűre, azt tanácsoljuk, hogy oszlassa el a terhelést olyan egyenletesen, amennyire csak lehet. Felfújható medence, játszótéri elem vagy trambulin használható a műfüvön. Tűz vagy forró tárgyak nem érintkezhetnek a műfűvel.

Kérdés esetén, forduljon szakembereinkhez bizalommal!
Share This